Letterlânskip

De vorige editie had de titel: ‘De stemmen van het landschap.’ Aantasting van de natuur vormde de rode draad van het programma. Niet dat Dichter op de Deel veranderde van opzet, wel werd er meerwaarde aan gegeven door de poëtische stemmen zich ook te laten richten op klimaatproblematiek. Het is vijf voor twaalf. De natuur kan niet voor zichzelf opkomen, dat moeten wij doen. Temidden van het raaigras van de boerenbedrijven waarboven de vogelzang afneemt, dient de urgentie van het thema zich aan. Nu, voor de editie van 2025, hebben we de titel ‘Letterlânskip’ gekozen om vanuit geraaktheid hoorbaar te maken wat ons zorgen baart.

Het Friese ‘Letter’ betekent ‘later’. De toekomst van ons landschap. Politiek gezien hebben we weinig  stappen te verwachten op dat gebied, nu is het misschien aan de kunsten om de nadruk te leggen op het (noordelijke) natuurlijke landschap en de biodiversiteit. Maar niet op een activistische manier. De diversiteit aan poëtische stemmen, de poëzie in het bijzonder en de kunsten blijven op de eerste plaats staan.

Inspiratie put Dichter op de Deel onder meer uit de snelgroeiende beweging van de Vlaamse en Nederlandse Klimaatdichters. Enkele daarvan geven acte de présence bij  ‘Letterlânskip’ op Dichter op de Deel. Vanuit het voorbeeld dat de Klimaatdichters weer nemen aan ‘Poets for the Planet’ strijden zij met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld.

Kaarten bestellen

Start woensdag 19 maart 10.00 uur

Visie Dichter op de Deel

Er bestond geen poëzie-podium van deze omvang op het Friese platteland toen Dien L. de Boer het initiatief nam in 2008. Inmiddels heeft Dichter op de Deel betekenis voor de regio en landelijke bekendheid.

Er is een bloeiend dichtersklimaat in Nederland. In het Fries, het Nederlands en vele streektalen. Klein is ons taalgebied, maar groot is de diversiteit. Dichter op de Deel heeft de intentie iets van die rijkdom voor het voetlicht te brengen, in alle leeftijden. En dit te doen door zowel klinkende dichtersnamen naar Exmorra te halen, als aanstormend en Fries talent een kans te geven.

Geïnteresseerd publiek hoeft niet naar de Randstad voor cultuur van niveau, de kruisbestuiving tussen bekende en beginnende dichters werkt inspirerend. In de laatste decennia heeft de literaire ervaring zich meer en meer verlegd van het boek naar die van ‘het gezamenlijk ondergaan’ tijdens festivals op bijzondere locaties, in aanwezigheid van de auteur en met de nadruk op de performance.

Dichter op de Deel biedt zo’n veelzijdig poëtisch avontuur; het gras, de wind, vogels en koeien krijg je toe.